Design

The crematorium building has been carefully designed to ensure that it has minimal visual impact on the surrounding area, whilst also meeting the specialist needs required for services of this nature. The crematorium would be single storey and about the size of a large bungalow. The use of dark stained timber boarding, mottled brickwork and plain clay tiled roof would reflect the architectural style of the area, whilst the low scale and height of the building would enable it to blend into the landscape. As designed it retains a traditional appearance, agricultural in form and scale, and utilises locally sourced materials.


Landscaping

Comprehensive landscaping is proposed to help blend the proposals with the local environment, enclosing and screening it from the majority of locations and surrounding views. A tranquil and attractive setting for services and the memorial park is sought with formal and informal garden areas, with the approach to the building framed with orchard trees. Planting around the site would be of native tree and shrub species, characteristic of the area, and would enhance the existing mature tree boundaries and frame views out into the wider countryside, with informal grassland with flowering meadow species and native tree planting forming the majority of the wider landscape scheme. This will in time offer opportunity for habitat creation, potentially increasing the site’s biodiversity. A full Landscape & Visual Impact Assessment has been undertaken which concludes that “given the limited public viewpoints into the site, there is little potential that the proposals would significantly impact upon visual amenity”.

These photographs of the site as it is currently demonstrates how well contained and screened the site is from public view. This would be maintained and enhanced with our proposals.

View south from Staple Street. The development Site lies behind existing vegetation.

View south from Staple Street. The development Site lies behind existing vegetation.

View north from Chalkey Road. Intervening landform partly obscures the Site.

View north from Chalkey Road. Intervening landform partly obscures the Site.

View west from footpath ZR522. Intervening landform and vegetation partly obscures the Site.

View west from footpath ZR522. Intervening landform and vegetation partly obscures the Site.

View upon completion of the scheme (0 years after planting)

View upon completion of the scheme (0 years after planting).

View 10 years after planting

View 10 years after planting.


Access and Parking

The site is proposed to be accessed via the existing private road to the showground which would have an improved T-junction to Staple Street with the island amended to provide an appropriate crossing point for pedestrians. A spur road through an existing gap in vegetation from a new small roundabout would offer access to the site off the private road whilst clearly differentiating between the entrances to both the crematorium and the showground.

Access Plan

Site Access Plan - view PDF version

The impact of traffic generation is minimised by the fact that most funeral services take place between 10:00am and 3:00pm. i.e. during off-peak times when most people are at work and the road network is quieter. An assessment of the local road network has confirmed that there is sufficient capacity to support the traffic generated as a result of the scheme. The scheme proposes 100 car parking spaces. 60 will be in the main car park with a further 40 spaces proposed as an overflow car park. It is important to note that whilst the facility would offer both cremations and burials (burials anticipated to be 10 per year at the start, rising to 30 per year over a 10 year period) neither would occur at the same time.